Een coach hebben die je op de juiste manier weet te prikkelen wanneer je even geen motivatie hebt, is een echte verademing in PT land waar de meeste personal trainers maar ‘wat’ doen als het aankomt op coaching. Of je als trainer nu vol zelfvertrouwen bent of geen idee hebt wat je moet doen, een beetje zelfstudie met dit artikel, over hoe je de klant het beste helpt weer vol goede moed aan de slag te gaan, kan nooit geen kwaad.
Redenen van motivatiegebrek
In principe is heeft de klant er zelf voor gekozen bij jou te komen trainen, een traject af te nemen en dus is de wil er om te werken aan zijn of haar gezondheid. Toch zijn er verschillende redenen om een gebrek aan motivatie te ervaren. Gebrek aan motivatie kan diepliggend oorzaak zijn van depressie, psychische klachten of grote stress. Deze oorzaken laten we buiten dit artikel. Daarnaast kan gebrek aan motivatie ook als oorzaak hebben dat of het korte termijn doel van de klant nog niet helder of belangrijk genoeg is, niet past in de lange termijn visie of dat het actieplan niet past in de situatie van de klant.
Werk een schop onder de kont?
Dat ligt natuurlijk helemaal aan de oorzaak van het gebrek aan motivatie. Soms moet je ervoor zorgen dat de klant gewoon weg met zijn ‘luie kont’ van de bank moet komen. Maar vaker is een externe prikkel als dit, niet een duurzame oplossing. Je doel als coach is om voor elkaar te krijgen dat de klant zichzelf gaat corrigeren en genereren. Externe prikkels werken maar tijdelijk en het gevolg is dat je waarschijnlijk steeds meer en meer prikkels moet gaan geven om de klant te kunnen bereiken. Voor je het weet moet je de rest van je leven iemand hand vast blijven houden, want ohh anders valt de motivatie weg.
De strategie die werkt
- Zorg ervoor dat de lange termijn visie van de klant helder is en de korte termijn doelen op dezelfde lijn liggen. Begin hierin met het einde voor ogen. Vraag hoe de klant zijn leven voor zich ziet over bijvoorbeeld 10 jaar. Waar staat hij dan? Wat heeft hij bereikt? Hoe ziet dan zijn leven eruit op de gebieden: Fysieke gezondheid, mentale gezondheid, zakelijk leven, vrije tijd, groei en natuurlijk hoe zien zijn persoonlijke relaties eruit? Echte prioriteiten voor de toekomst en het heden moeten hiermee naar boven komen drijven. Met deze prioriteiten weet de klant in het moment weer heel goed waarvoor hij nu soms door de ‘zure appel’ heen moet.
- Verduidelijk verwachtingen met en naar elkaar. Als doelen zijn gesteld moet kan het veel frustratie voorkomen als het voor de klant heel helder is tot hoever hij zijn bereid moet opschroeven en aanpassingen moet maken in zijn leefstijl om zijn doel te bereiken. Hierop moet hij helder ja of nee kunnen zeggen.
- Leer de klant zichzelf te motiveren. Stel vragen aan de klant. Vraag hem wat hij doet en niet doet als hij zich gemotiveerd voelt. Maak een plan op hoe hij deze acties weer gaat toepassen.
Conclusie:
Soms weet de klant van tevoren nog niet, hoeveel hij wel en niet overheeft om een verandering door te maken. Het kan zijn dat hij hier pas gedurende het traject achterkomt. Het is als coach van belang dit te signaleren, bespreekbaar te maken en vanuit daar het doel of de bereidheid in acties aan te passen zodat dit op 1 lijn komt.