Nederland telt op dit moment zo’n 17 miljoen voedingsdeskundigen. Want zo’n beetje iedereen heeft tegenwoordig een mening over wat gezonde en wat ongezonde voeding is. Producten of zelfs gehele macronutriënten worden snel weggezet als slecht of zelfs als vergif waar je verslaafd aan raakt. Deze mening over voeding wordt graag verkondigd en ook nog eens verpakt als de absolute waarheid. Maar bestaat er nu echt zoiets als goede en slechte voeding?
Bij de Mifit Academy zijn we van mening dat deze focus op gezonde en ongezonde voedingsproducten niet altijd bijdraagt aan het verbeteren van iemand zijn eetpatroon en gezondheid. Want het labelen van producten als goed of slecht heeft ook nadelen. Want zou je ‘slechte’ producten dan nooit meer mogen adviseren te eten? En als je zelf wel eet, wat ben je dan voor voorbeeld als personal trainer? Deze focus op goed en fout levert vooral veel stress op.
Het totale voedingspatroon
In plaats van het heel zwart/wit labelen van voedingsmiddelen als ‘goed’ of ‘slecht’, zou je ook kunnen kijken naar het totale voedingspatroon. Wij merken dat wanneer hier de focus op komt te liggen, dit veel meer resultaat geeft en dit ook langer volgehouden kan worden.
Door het totale voedingspatroon van je klant in kaart te brengen en hier bewust mee bezig te zijn, kun je goede uitspraken doen over de kwaliteit van zijn of haar voedingspatroon. Dit kan je doen door een voedingsdagboek in te laten vullen. Laat jouw klant daarin nauwkeurig opschrijven welke producten hij of zij eet en welke portiegrootte hij of zij heeft gegeten.
Het voedingsdagboek geeft inzicht in:
- De totale hoeveelheid calorieën die de klant binnenkrijgt.
- De verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten in het voedingspatroon.
- De maaltijdfrequentie.
- De product keuzes.
Kleine, blijvende veranderingen
Wanneer je inzicht hebt in het voedingspatroon, kan je door middel van kleine haalbare aanpassingen verbeteringen adviseren. Zo kan je er bijvoorbeeld achter komen dat de totale hoeveelheid vet die de klant binnenkrijgt relatief hoog is. Het dagboek laat duidelijk zien in welke producten deze vetten zitten. Zo kan je door een aanpassing in de portiegrootte van deze producten veranderingen maken, waardoor de klant minder vetten binnen zal krijgen.
Wil jij blijvende veranderingen maken in het voedingspatroon van jouw klant? Dan zal je verder moeten kijken dan of je weleens ‘ongezonde’ producten eet. Een voedingspatroon met hier een daar wat producten die veel mensen als ‘slecht’ beschouwen kan nog steeds zeer gezond zijn. Je kan er zelfs gewichtsverliesdoelstellingen mee behalen, zolang de totale energiebalans maar in orde blijft.