Wat verdient een personal trainer?
14 juni 2023 

Wat verdient een personal trainer?

Wat verdient een personal trainer?

In de wereld van fitness en gezondheid speelt de personal trainer een cruciale rol. Maar wat verdient een personal trainer nu echt? Of je nu overweegt om een personal trainer te worden, of gewoon nieuwsgierig bent naar de verdiensten in deze branche, deze blogpost biedt een uitgebreid overzicht. We zullen het hebben over het salaris van een personal trainer, zowel in loondienst als ZZP'er, en de factoren die deze tarieven beïnvloeden. Van uurtarieven tot maandelijkse financiële risico’s, we duiken diep in de financiële aspecten van dit groeiende beroep.

Het salaris van een personal trainer; een overzicht

Het salaris van een personal trainer kan sterk variëren, afhankelijk van de gekozen werkvorm. Hier zijn de drie belangrijkste categorieën:

 • In loondienst: Personal trainers in loondienst hebben een stabiel inkomen met gemiddelde verdiensten tussen de €1.900 en €3.400 bruto per maand. Ze hebben vaak voordelen zoals betaalde vakantiedagen en pensioenbijdragen, maar hun verdienpotentieel kan beperkt zijn.
 • ZZP'ers (ingehuurd door sportscholen/studio's): Deze personal trainers worden ingehuurd door sportscholen of studio's en factureren tussen de €25 en €40 per uur. Dit kan oplopen tot €3.000-5.000 per maand. Hoewel ze meer verdienen dan trainers in loondienst, dragen ze ook meer risico's en hebben ze hogere kosten.
 • ZZP'ers (zelfstandig): Deze personal trainers huren hun eigen ruimte en factureren hun klanten rechtstreeks. Ze kunnen tussen de €50 en €100 per uur factureren, wat kan oplopen tot €5.000-7.000 per maand. Echter, ze hebben aanzienlijk hogere kosten, zoals huur, materiaal en marketing.


In loondienst

ZZP (ingehuurd)

ZZP (zelfstandig)

Uurtarief

€15 - €25

€25 - €40

€50 - €100

Gemiddeld salaris

€1.900 - €3.400

€3.000 - €5.000

€5.000-€7.000

Voordelen

Stabiel inkomen, betaalde vakantiedagen, pensioenbijdragen

Hoger uurtarief dan in loondienst, flexibiliteit

Hoogste uurtarief, volledige controle

Nadelen

Beperkt verdienpotentieel

Hogere kosten en risico's dan in loondienst

Hoogste kosten en risico's


Wat doet een personal trainer?

Een personal trainer is veel meer dan alleen een fitnesscoach. Ze zijn een essentiële schakel in de gezondheids- en welzijnsreis van hun klanten, en hun rol gaat veel verder dan alleen het geven van fysieke training.

Dit zijn de 4 componenten van hun werk:

 1. Fysieke training: personal trainers ontwerpen en begeleiden bij op maat gemaakte trainingsprogramma's om te voldoen aan de unieke fitnessdoelen en behoeften van hun klanten.
 2. Voedingscoaching: ze helpen hun klanten bij het begrijpen van de rol van voeding in hun gezondheid en fitnessdoelen, en bieden begeleiding bij het maken van gezonde voedingskeuzes.
 3. Gedragsverandering: personal trainers werken nauw samen met hun klanten om belemmerende overtuigingen en gewoonten te identificeren en te overwinnen, en om positieve, gezonde gedragspatronen te bevorderen.
 4. Ondernemerschap: voor zelfstandige personal trainers komt er nog een extra dimensie bij: het vullen en beheren van hun eigen agenda. Het vermogen om een stabiele klantenkring op te bouwen en te behouden is een cruciale vaardigheid voor een succesvolle personal trainer.

Het werk van een personal trainer is dus veelzijdig en uitdagend. Het vereist een combinatie van technische kennis, coachingvaardigheden en ondernemerschap. Maar voor degenen die deze uitdaging aangaan, kan het ook een zeer lonend en bevredigend beroep zijn. Om een echte PRO in Personal Training te worden, is het essentieel om deze verschillende aspecten van het beroep te beheersen en voortdurend te streven naar verbetering en groei. Lees hier over de opleidingen die hierbij kunnen helpen.

Factoren die het salaris van een personal trainer beïnvloeden

Het salaris van een personal trainer wordt beïnvloed door verschillende factoren, die nauw aansluiten bij de vier belangrijkste aspecten van hun werk: training, voeding, mindset (coaching) en business.

 1. Training: De vaardigheid van een personal trainer om effectieve trainingsprogramma's te ontwerpen en te implementeren is cruciaal. Trainers die consistent resultaten leveren voor hun klanten kunnen hogere tarieven vragen. Resultaten zijn key - zonder successen, geen klanten.
 2. Voeding: Kennis en expertise op het gebied van voeding kunnen een personal trainer onderscheiden van de concurrentie. Trainers die hun klanten kunnen voorlichten en begeleiden bij het maken van gezonde voedingskeuzes kunnen vaak hogere tarieven vragen.
 3. Mindset (Coaching): Het vermogen om een vertrouwensband op te bouwen met klanten en hen te coachen op gedragsverandering is een waardevolle vaardigheid. Trainers die sterk zijn in dit aspect van hun werk kunnen vaak hogere tarieven vragen.
 4. Business: Ten slotte speelt ondernemerschap een grote rol in het salaris van een personal trainer. Trainers die hun resultaten zichtbaar kunnen maken aan de wereld, en daardoor meer klanten kunnen aantrekken, hebben de mogelijkheid om meer te verdienen.

Het is belangrijk voor personal trainers om te begrijpen dat hun salaris niet alleen wordt bepaald door het aantal uren dat ze trainen, maar ook door de waarde die ze bieden op het gebied van voeding, mindset coaching en business. Het beheersen van deze vier aspecten van het beroep is de sleutel tot het worden van een PRO in Personal Training en het maximaliseren van hun verdienpotentieel.

Werken als Personal Trainer

Waar moet ik starten?

Het traject naar een carrière als personal trainer kan op meerdere manieren worden afgelegd. Een veelgekozen beginpunt is de rol van fitnessinstructeur in een sportschool. Hoewel het salaris vaak aan de lagere kant is (veel sportscholen betalen hun fitnessinstructeurs het minimumloon), biedt deze positie een toegankelijke manier om ervaring op te doen met het trainen van diverse groepen mensen.

In deze rol kun je beginnen met het ontwikkelen van de fundamentele vaardigheden die een trainer nodig heeft. Denk hierbij aan het ontwerpen van trainingsprogramma's, periodisering, blessurepreventie en -herstel, het geven van voedingsadviezen en natuurlijk persoonlijke 1-op-1 begeleiding. Het is ook de ideale plek om te werken aan je 'trainer-imago'. Dit omvat hoe je jezelf presenteert op de fitnessvloer, hoe je potentiële klanten benadert en je vermogen om te overtuigen en te inspireren.

Lees de blogpost “hoe word ik Personal trainer” waarin we bespreken wat eigenschappen zijn van een goede Personal trainer, of je opleidingen nodig hebt om Personal trainer te worden en voor welke werkmethoden jij als Personal trainer kunt kiezen.

Conclusie

Het beroep van personal trainer is zowel veelzijdig als uitdagend, waarbij een combinatie van technische kennis, coachingsvaardigheden en ondernemerschap vereist is. Het salaris van een personal trainer kan sterk variëren, afhankelijk van hun werkstatus en de waarde die ze bieden op het gebied van training, voeding, mindset coaching en business. Hoewel de financiële beloning aantrekkelijk kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het succes in deze carrière ook sterk afhankelijk is van de passie en toewijding aan het helpen van anderen om hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken. Voor degenen die deze uitdaging aangaan, kan het een zeer lonend en bevredigend beroep zijn. Wil je meer lezen over hoe je een Personal trainer kunt worden? Lees de volgende blog.